równanie - wzór na sumę sinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

równanie - wzór na sumę sinusów

Post autor: mycha-mycha1 »

rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ sin5x+sin3x=0}\)

Korzystając z wzoru na sumę sinusów otrzymuję wynik
\(\displaystyle{ 2sin4x*cosx}\)
co powinnam dalej z tym działaniem zrobić?
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

równanie - wzór na sumę sinusów

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ 2sin4x=0 \vee cosx=0}\)
ODPOWIEDZ