Z parametrem równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

Z parametrem równanie

Post autor: Lonc »

Zbadaj, dla jakich wartości parametru m istnieją rozwiązania równania \(\displaystyle{ sin(4x+1)=2m+3}\)

Moje rozw.:

sin(4x+1)=m+3
4x+1=2m-3
4x+4=2m
m=2x+2

dla sin. x najmmniejszy =-1, => m=0.
x największy = 1 => m=4

m należy <0,4>
Krzysztof44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 14 cze 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Z parametrem równanie

Post autor: Krzysztof44 »

Źle to zrobiłaś, musisz rozwiązać ten warunek: \(\displaystyle{ 2m+3 \in <-1;1>}\).
Nie możesz przyrównać w taki sposób jak to zrobiłaś.
Jeżeli już to \(\displaystyle{ sina=sinb \Rightarrow a=b}\)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, o 21:41 przez Krzysztof44, łącznie zmieniany 2 razy.
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Z parametrem równanie

Post autor: lorakesz »

\(\displaystyle{ -1 \le 2m+3 \le 1\\
-4 \le 2m \le -2\\
-2 \le m \le -1\\
m\in <-2;-1>}\)
ODPOWIEDZ