oblicz wyrażenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dominika18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 gru 2009, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: brzeg dolny
Podziękował: 1 raz

oblicz wyrażenie

Post autor: dominika18 »

\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos ^{2} \alpha + \sin ^{3} \alpha}\)


A. \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
B. \(\displaystyle{ 1}\)
C. \(\displaystyle{ \sin \alpha}\)
4. \(\displaystyle{ \tg \alpha}\)

Pomimo że jest to zadanie zamknięte potrzebuję rozwiązania
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, o 21:07 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex] i [/latex].
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

oblicz wyrażenie

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ \sin\alpha\cos^2\alpha+\sin^3\alpha=\sin\alpha(\cos^2\alpha+\sin^2\alpha)=\sin\alpha\cdot 1=\sin\alpha}\)
ODPOWIEDZ