Mam problem z dwoma zadaniami:
1. Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta umieszczonego w układzie współrzędnych, wiedząc, że na jego drugim ramieniu leży punkt \(\displaystyle{ P = (6, 2)}\)
2. Ile wynosi wysokość drzewa, jeżeli jego cień ma długość \(\displaystyle{ 18 m}\) w momencie, gdy promienie słoneczne padają pod kątem \(\displaystyle{ \alpha = 50^{o}}\) do ziemi?
Przez kąt padania rozumiemy kąt, pod jakim widać słońce nad linią horyzontu.
Kąt ostry w trójkącie prostokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 17 lis 2008, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Kąt ostry w trójkącie prostokątnym
1. Jeżeli pierwsze ramię kąta pokrywa się z osią OX to mamy:
\(\displaystyle{ tg \alpha= \frac{2}{6}}\)
2. x-wysokość drzewa
Z tw sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{18}{sin40}= \frac{x}{sin50}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha= \frac{2}{6}}\)
2. x-wysokość drzewa
Z tw sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{18}{sin40}= \frac{x}{sin50}}\)