nie wiem z jakiej dziedziny to problem, więc proszę o przeniesienie jeśli piszę nie w tym dziale co trzeba.
nie jest to praca domowa, poprostu potrzebne mi to do pewnego skryptu
Zakładam że środek okręgu na układzie współrzędnych to x=0, y=0.
Mam dany promień okręgu r i kąt alfa.
Zakładam że prosta p przechodzi przez punkt y=0, x=0 i jest odchylona od osi y o kąt alfa w prawo.
Chce obliczyć punkt przecięcia tej prostej z okręgiem.
Dla przykładu: r=5, alfa=90 stopni.
Łatwo się domyśleć że prosta p jest równoległa i styczna(?) do osi x więc "na oko" widać ze ten punkt przecięcia to x=5, y=0.
Inny przykład:
Jeśli kąt=0 a r=6 to punkt przecięcia= x=0, y=6.
mam nadzieje że dobrze mnie zrozumieliście pomimo nie fachowego słownictwa.
poszukuje jakiegoś wzoru za pomocą którego mogę obliczyć współrzędne owego punktu przecięcia
okrąg - funkcja
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 27 lut 2009, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
okrąg - funkcja
Wzór okręgu
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=r^{2}}\)
Teraz popatrz. Wzór prostej będzie
\(\displaystyle{ y=ax}\)
\(\displaystyle{ a=tg \beta}\)
gdzie beta to kąt nachylenia prostej do osi Ox.
Mając nasz kąt, oczywiste jest, że
\(\displaystyle{ \beta= 90^{o}- \alpha}\)
\(\displaystyle{ a =tg(90^{o}- \alpha )}\)
I teraz po prostu szukasz punktów przecięcia z okręgiem...
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=r^{2}}\)
Teraz popatrz. Wzór prostej będzie
\(\displaystyle{ y=ax}\)
\(\displaystyle{ a=tg \beta}\)
gdzie beta to kąt nachylenia prostej do osi Ox.
Mając nasz kąt, oczywiste jest, że
\(\displaystyle{ \beta= 90^{o}- \alpha}\)
\(\displaystyle{ a =tg(90^{o}- \alpha )}\)
I teraz po prostu szukasz punktów przecięcia z okręgiem...