przesunięcie funkcji y=sinx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zaxer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Forum
Podziękował: 4 razy

przesunięcie funkcji y=sinx

Post autor: zaxer »

Otóż narysowałem sobie za pomocą programu komputerowego funkcje \(\displaystyle{ y=sinx}\) oraz jej przesunięcie w lewo: \(\displaystyle{ y=sin(x+\frac{\pi}{3})}\) i w prawo: \(\displaystyle{ y=sin(x-\frac{\pi}{3})}\)
Jak teraz sporządzić dokładne tabelki dla tych funkcji?
Typu:

Kod: Zaznacz cały

x            | x1 | x2 | x3 | xn
-------------|------------------ 
y=sin(x+pi/3)|....|....|....| ...
Z góry dziękuję.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

przesunięcie funkcji y=sinx

Post autor: piasek101 »

x-sy wybierasz takie aby po dodaniu (odjęciu) tego co tam masz otrzymać znany argument.
Zajmujesz się tylko częścią funkcji obejmującą okres podstawowy.
zaxer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 29 paź 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Forum
Podziękował: 4 razy

przesunięcie funkcji y=sinx

Post autor: zaxer »

No właśnie i w tym problem, ponieważ nie wiem w jakich punktach przechodzi przesunięta funkcja: http://
Ostatnio zmieniony 18 gru 2009, o 22:03 przez zaxer, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

przesunięcie funkcji y=sinx

Post autor: piasek101 »

Mogę się trochę dziwić bo :
- znasz funkcję wyjściową y=sinx
- wiesz, że nowa to y=sin(x + coś) i wiesz o tym jak ona powstała z wyjściowej

Powinieneś więc zauważyć :
skoro \(\displaystyle{ sin 0 = 0}\) to \(\displaystyle{ sin(-\frac{\pi}{3}+\frac{\pi}{3})=sin0}\) i znasz x-sa i wartość

skoro \(\displaystyle{ sin\frac{\pi}{6}=0,5}\) to \(\displaystyle{ sin(-\frac{\pi}{6}+\frac{\pi}{3})=sin\frac{\pi}{6}}\) i znasz ...

skoro \(\displaystyle{ sin(0,5\pi)=1}\) to \(\displaystyle{ sin(\frac{\pi}{6}+\frac{\pi}{3})=sin\frac{\pi}{2}}\)

itd.
ODPOWIEDZ