Nierówności, od tego zależy moja ocena!

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
3ron1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Nierówności, od tego zależy moja ocena!

Post autor: 3ron1 »

Witam, na początku muszę podkreślić, że od tych przykładów zależy moja ocena na półrocze. Także chciałbym, aby ktoś mi je wykonał. Mogę się jakoś odwdzięczyć. A oto one:

1. Rozwiąż nierówność i zaznacz zbiór jej rozwiązań na osi liczbowej:
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}}\) - \(\displaystyle{ \frac{x-8}{3}}\) + 1 \(\displaystyle{ \le}\) (x-1) (x+1)


2. Rozwiąż nierówność:
3x - \(\displaystyle{ \frac{(2x-3)(3+2x)}{2}}\) < 2 - 2\(\displaystyle{ (x-1)^{2}}\)
wskaż największą liczbę wymierną, która nie spełnia tej nierówności.

3. Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{(3x-2)^{2}}{4}}\) - \(\displaystyle{ (x+1)^{2}}\) \(\displaystyle{ \le}\) \(\displaystyle{ \frac{5}{4}}\) (x-1)(x+1) - (\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)\(\displaystyle{ )^{2}}\)
Wskaż największą liczbę całkowitą, która spełnia tę nierówność.

4. Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)^{2}}{2}}\) - \(\displaystyle{ \frac{(x+2)^{2}}{3}}\) - 2x < 4- \(\displaystyle{ \frac{(1-x)(1+x)}{6}}\)
a) Zaznacz zbiór jej rozwiązań na osi liczbowej.
b) Wskaż największą liczbę całkowitą, która nie spełnia tej nierówności.

5. Rozwiąż nierówność
3-(x+4) (4-x) > (x-3\(\displaystyle{ )^{2}}\) - \(\displaystyle{ \frac{x+5}{2}}\)
a) Zaznacz zbiór jej rozwiązań na osi liczbowej.
b)Wskaż najmniejszą liczbę całkowitą, która nie spełnia tej nierówności.



JESZCZE RAZ BARDZO PROSZĘ O WYKONANIE TYCH PRZYKŁADÓW. BARDZO MI NA TYM ZALEŻY. POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ Z GÓRY. BARDZO. <3
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Nierówności, od tego zależy moja ocena!

Post autor: smigol »

3ron1 pisze:od tych przykładów zależy moja ocena na półrocze.
Jak dobrze napisałaś: Twoja, nie nasza. Więc to chyba Tobie powinno zależeć na poprawie oceny i Ci na niej zależy, ale:
Także chciałbym, aby ktoś mi je wykonał.
Widać chcesz iść na łatwiznę i dostać ocenę niesprawiedliwie za gotowca, dlaczego masz dostać np. 3 na półrocze, kiedy ktośinny się postara, nauczy i też będzie miał 3?


Czego nie rozumiesz? Służę radą.

Może po kolei:
pozbądź się mianownika (wg mnie łatwiej się liczy).
wymnóż i sprowadż do postaci funkcji kwadratowej.
Dalej pomyślimy później.
3ron1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Nierówności, od tego zależy moja ocena!

Post autor: 3ron1 »

#up

zależy mi, bardzo. Wypisałem już pół zeszytu, i nie wychodzi. Byłem chory, i tak douczałem się na lekcjach.

Wiesz, potrzebuje w sumie sprawdzenia swoich błędów. Dodam jeszcze, że te zadania są z III klasy gimnazjum. Także, dla Ciebie są one może proste. No nic, jak nie chce mi pomoc to wporządku. Sam jeszcze raz popróbuje.


Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Nierówności, od tego zależy moja ocena!

Post autor: smigol »

Ależ chcę pomóc!

Po prostu więcej da Ci zrobienie tych przykładów samemu niż spisanie ich do zesyztu.
zamieść obliczenia a spróbuję Ci wskazać błąd (albo to odpowiedzi ze zbioru zadań się mylą).
3ron1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Nierówności, od tego zależy moja ocena!

Post autor: 3ron1 »

smigol pisze:Ależ chcę pomóc!

Po prostu więcej da Ci zrobienie tych przykładów samemu niż spisanie ich do zesyztu.
zamieść obliczenia a spróbuję Ci wskazać błąd (albo to odpowiedzi ze zbioru zadań się mylą).

Mam prośbę. Dodaj mi do każdego przykładu wstępne obliczenia, tzn te od razu które się piszę pod. Te pierwsze. Chcę zobaczyć jaki robię błąd na początku. Już dalej sobie poradzę. Nie wychodzi mi prawy wynik. Powinno byc -5 < 15 a wychodzi -5 < -16 :/
ODPOWIEDZ