Pomocy !!!
Oblicz cos \(\displaystyle{ \alpha}\), wiedząc, że sin\(\displaystyle{ \alpha}\)= -\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) i tg\(\displaystyle{ \alpha}\) > 0.
Oblicz cos alfa
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 08:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Oblicz cos alfa
\(\displaystyle{ 1 = sin ^{2} \alpha + cos^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \sqrt[]{ 1 - sin ^{2} \alpha } \vee - cos \alpha = \sqrt[]{ 1 - sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \pm \sqrt[]{ \frac{9}{25} }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \pm \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \pm \frac{4}{5} \wedge tg\alpha > 0 \Rightarrow cos \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \sqrt[]{ 1 - sin ^{2} \alpha } \vee - cos \alpha = \sqrt[]{ 1 - sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \pm \sqrt[]{ \frac{9}{25} }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \pm \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \pm \frac{4}{5} \wedge tg\alpha > 0 \Rightarrow cos \alpha = \frac{4}{5}}\)