\(\displaystyle{ sin(x- \frac{\pi}{3})< \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg(2x+ \frac{\pi}{2}) >-1}\)
Rozwiąż podaną nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koronowo
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Rozwiąż podaną nierówność
a umiesz rozwiązać:
\(\displaystyle{ \sin{t}<\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \tg{t}>-1}\)??
Jeśli tak to rozwiąż i podstaw za t:
w pierwszym przypadku \(\displaystyle{ t=x-\frac{\pi}{3}}\)
w drugim: \(\displaystyle{ t=2x+\frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin{t}<\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \tg{t}>-1}\)??
Jeśli tak to rozwiąż i podstaw za t:
w pierwszym przypadku \(\displaystyle{ t=x-\frac{\pi}{3}}\)
w drugim: \(\displaystyle{ t=2x+\frac{\pi}{2}}\)