Suma sinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mikolajm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 lis 2005, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 8 razy

Suma sinusów

Post autor: mikolajm »

Witam.

Czy istnieje jakiś sprytny wzór na sumę: sin x + sin2x + sin 3x + ... + sin nx dla naturalnego n i rzeczywistego x?

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Suma sinusów

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ \LARGE\frac{\sin\frac{n+1}{2}x\cdot\sin\frac{n}{2}x}{\sin\frac{x}{2}}}\)
mikolajm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 lis 2005, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 8 razy

Suma sinusów

Post autor: mikolajm »

Dzięki wielkie. Bardzo przydatny wzorek.
ODPOWIEDZ