Wiedząć , że alfa...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
durek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 gru 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wiedząć , że alfa...

Post autor: durek »

Wiedząc , że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym,oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych , jeżeli \(\displaystyle{ \alpha = \frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2009, o 19:45 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Wiedząć , że alfa...

Post autor: Adifek »

\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha+cos^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2} \alpha =1- \frac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ cos^{2} \alpha = \frac{8}{9}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{2 \sqrt{2} }{3}}\)

\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{cos \alpha }{sin \alpha }}\)

Edit:
Czy mi się zdaje, czy jeszcze przed chwilą w poleceniu było \(\displaystyle{ sin \alpha}\)?
ODPOWIEDZ