Działka budowlana

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Martinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 15 gru 2009, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec
Podziękował: 8 razy

Działka budowlana

Post autor: Martinho »

Bardzo proszę o pomoc męcze się z tym zadaniem kilka godzin i nie mogę wpaść na to jak go rozwiązać

Oto zadanie:

Działkę budowlaną w kształcie trójkąta o bokach 60m, 60m, 40m podzielono na dwie części o
równych polach płotem równoległym do boku długości 40 m. Oblicz z dokładnością do 1m obwód
każdej z nowo powstałych działek.

Co prawda nie ma tu funkcji trygonometrycznych ale to zadanie jest w tym właśnie dziale w mojej książce.

Bardzo proszę o pomoc z góry dzięki!
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, o 18:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: III.5.2 [Temat] Nie może być pisany DRUKIEM,
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Działka budowlana

Post autor: anna_ »

AU
AU
3cf858dce35ead4cm.png (3.99 KiB) Przejrzano 1830 razy
[/url]
Obliczam skalę podobieństwa trójkątów
\(\displaystyle{ P_{ABC}=2P_{DEC}\\
k^2=\frac{P_{DEC}}{P_{ABC}}\\
k^2=\frac{1}{2}\\
k=\frac{\sqrt2}{2}}\)

Obliczam \(\displaystyle{ |DE|}\)
\(\displaystyle{ \frac{|DE|}{|AB|}=k\\
\frac{|DE|}{40}=\frac{\sqrt2}{2}\\
|DE|=\frac{40\sqrt2}{2}\\
|DE|=20 \sqrt2 m}\)


Obliczam \(\displaystyle{ |DC|}\)(\(\displaystyle{ |DC|=|EC|}\))
\(\displaystyle{ \frac{|DC|}{|AC|}=k\\
\frac{|DC|}{60}=\frac{\sqrt2}{2}\\
|DC|=\frac{60 \sqrt2}{2}\\
|DC|=30 \sqrt2 m}\)

Obliczam obwód trójkąta
\(\displaystyle{ Ob=|DE|+2|DC|\\
Ob=20 \sqrt2+2 \cdot 30 \sqrt2\\
Ob=80 \sqrt2 m\\
Ob \approx 113 m}\)


Z obwodem trapezu powinieneś poradzić sobie sam
Martinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 15 gru 2009, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec
Podziękował: 8 razy

Działka budowlana

Post autor: Martinho »

Bardzo dziękuję za pomoc. Sam bym z tym nie ruszył
abduls
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 24 lut 2011, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Makowiska
Podziękował: 3 razy

Działka budowlana

Post autor: abduls »

Możecie mi powiedzieć skąd wiecie że Trójkąt ABC jest 2 razy większy ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Działka budowlana

Post autor: anna_ »

Bo:
Martinho pisze:podzielono na dwie części o równych polach
Czyli pole tego trapezu na dole musi być równe polu tego trójkąta na górze.
ODPOWIEDZ