Funkcje trygonometryczne 3

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Funkcje trygonometryczne 3

Post autor: Lbubsazob »

a) Oblicz \(\displaystyle{ \log_{3} \tg \frac{7}{6} \pi}\).
b) Wiadomo, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{4}{3}}\) i \(\displaystyle{ \sin \alpha <0}\). Wyznacz \(\displaystyle{ \tg \left( \alpha +45 ^{\circ} \right)}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Funkcje trygonometryczne 3

Post autor: piasek101 »

a) wzór redukcyjny; masz tg30; potem logarytm z jego wartości (popróbuj, pytaj)

b) wg mnie ze wzoru na tangens sumy kątów
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Funkcje trygonometryczne 3

Post autor: Lbubsazob »

Wyszło mi \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) z tego logarytmu
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Funkcje trygonometryczne 3

Post autor: piasek101 »

Lbubsazob pisze:Wyszło mi \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) z tego logarytmu
Też tak mam.
ODPOWIEDZ