Funkcje trygonometryczne 2

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Funkcje trygonometryczne 2

Post autor: Lbubsazob »

Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ \sin 2x< -\frac{1}{2} \wedge x \in \left<0;2 \pi \right>}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Funkcje trygonometryczne 2

Post autor: piasek101 »

Narysuj wykres \(\displaystyle{ f(x)=sin2x}\) potem poziomą linię y = -0,5 i zobacz dla jakich x -sów wykres sinusa jest pod tą linią.

[edit] Aby nikt się nie przyczepiał - trzeba to poprzeć ,,małymi" obliczeniami.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Funkcje trygonometryczne 2

Post autor: Lbubsazob »

Właśnie tak zrobiłam, tylko jak mam napisać te przedziały? Tak dokładnie to nie można odczytać z wykresu, można strzelać, że od 112,5 do 157,5 stopni, tylko nie wiem czy to dobrze.. :/ Dobije mnie dzisiaj ta trygonometria...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Funkcje trygonometryczne 2

Post autor: piasek101 »

Rozwiąż równanie sin2x=-0,5 wyznacz rozwiązania w podanym przedziale i looknij na wykres (gdzie jest pod -0,5) a gdzie trafia tę linię masz obliczone (tak sadzę) dokładnie.
ODPOWIEDZ