Upraszczanie wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Fonika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 maja 2009, o 21:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Upraszczanie wyrażenia

Post autor: Fonika »

Muszę uprościć to wyrażenie:

\(\displaystyle{ x = \frac{1}{tg \alpha } + \frac{sin \alpha }{1+cos \alpha }}\)


Ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać :/
Zaczęłam od zamienienia \(\displaystyle{ \frac{1}{tg \alpha } na \frac{1}{ \frac{sin \alpha }{cos \alpha } }}\)
tylko co dalej...
afugssa

Upraszczanie wyrażenia

Post autor: afugssa »

Sprowadź te ułamki do wspólnego mianownika i zapisz na jednej kresce ułamkowej...
ODPOWIEDZ