Proszę o pomoc w rozwiązaniu
a) \(\displaystyle{ \tan\left(2x- \frac{\pi}{4}\right) = 1}\),
b) \(\displaystyle{ \sin\left(x - -\frac{\pi}{3}\right)= 1}\),
gdzie \(\displaystyle{ x \in <0; 2\pi>}\).
Dziękuję.
rozwiąż równanie
rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, o 15:25 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 553
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
rozwiąż równanie
w tgx
\(\displaystyle{ 1=\frac{\pi}{4}}\)
więc
\(\displaystyle{ 2x-\frac{\pi}{4}=\frac{\pi}{4}}\)
W sinusie \(\displaystyle{ 1=\frac{\pi}{2}}\)
więc
\(\displaystyle{ x-\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1=\frac{\pi}{4}}\)
więc
\(\displaystyle{ 2x-\frac{\pi}{4}=\frac{\pi}{4}}\)
W sinusie \(\displaystyle{ 1=\frac{\pi}{2}}\)
więc
\(\displaystyle{ x-\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{2}}\)