Dla jakich wartości parametru a równanie:
\(\displaystyle{ 2sin^{2}x + a^{2} - 3 = 0}\)
ma rozwiązanie?
Równanie trygonometryczne z parametrem.
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zbąszynek
- Pomógł: 41 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem.
Przeciwdziedzina sinusa to przedział [-1; 1], po podniesieniu do kwadratu [0; 1] więc:
\(\displaystyle{ 2sin^2x+a^2-3=0}\)
\(\displaystyle{ sin^2x=\frac{-a^2+3}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0 \le \frac{-a^2+3}{2} \le 1}\)
\(\displaystyle{ 1 \le a^2 \le 3}\)
\(\displaystyle{ 2sin^2x+a^2-3=0}\)
\(\displaystyle{ sin^2x=\frac{-a^2+3}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0 \le \frac{-a^2+3}{2} \le 1}\)
\(\displaystyle{ 1 \le a^2 \le 3}\)