Nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 8 razy
Nierówność trygonometryczna
Jak wyliczyć x z czegoś takiego?
\(\displaystyle{ arctgx \ge - \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ arctgx \ge - \frac{\pi}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2009, o 18:06 przez Geniusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ arctgx= - \frac{\pi}{2}}\)
Najpierw to rozwiąż. Pozniej z wykresu skorzystamy
Najpierw to rozwiąż. Pozniej z wykresu skorzystamy
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 8 razy
Nierówność trygonometryczna
A właściwie to jak to rozwiązac pisemnie? Bo to będzie coś takiego:
\(\displaystyle{ arctgx = - arctg1}\)
O ile dobrze rozumiem. Jeszcze nie robiłem zadań na acr* dlatego muszę zadawać takie pytania
\(\displaystyle{ arctgx = - arctg1}\)
O ile dobrze rozumiem. Jeszcze nie robiłem zadań na acr* dlatego muszę zadawać takie pytania
Nierówność trygonometryczna
No jak to jak? Skorzystaj z definicji funkcji odwrotnej i od razu zobaczysz co się dzieje.
_ ... age026.gif
Nawet od razu mozesz skorzystac z wykresu. Widzisz cos ciekawego.?
_ ... age026.gif
Nawet od razu mozesz skorzystac z wykresu. Widzisz cos ciekawego.?
Nierówność trygonometryczna
Spojrz na wykres jeszcze raz. Dla jakich punktów funkcja przyjmuje wartosc \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{2}}\) ? Z wykresu to odczytaj
Nierówność trygonometryczna
Nie. Strzelasz dalej czy Ci powiedziec? Naprawdę na tym poziomie to juz powinienes umiec czytac z wykresu
Nierówność trygonometryczna
No dla żadnego. No to teraz (znowu z wykresu ) odczytaj odpowiedz dla swojego zadania.miodzio1988 pisze:Spojrz na wykres jeszcze raz. Dla jakich punktów funkcja przyjmuje wartosc \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{2}}\) ? Z wykresu to odczytaj