co mogę z tym zrobic żeby został tylko cos i sin?
\(\displaystyle{ \frac{cos ^{2} \alpha - sin ^{2} \alpha }{-ctg ^{2} \alpha -tg ^{2} \alpha }}\)
przekształcenie funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
przekształcenie funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ tgx = \frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ ctgx = \frac{cosx}{sinx}}\)
wstaw do mianownika i przekształć...
\(\displaystyle{ ctgx = \frac{cosx}{sinx}}\)
wstaw do mianownika i przekształć...
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
przekształcenie funkcji trygonometrycznej
ale dalej nic sie nie skróci
\(\displaystyle{ \frac{cos ^{2} \alpha -sin ^{2} \alpha }{- \frac{cos ^{2} \alpha }{sin^{2} \alpha } - \frac{sin ^{2} \alpha }{cos ^{2} \alpha } }}\)
i co dalej? do wspólnego mianownika??
\(\displaystyle{ \frac{cos ^{2} \alpha -sin ^{2} \alpha }{- \frac{cos ^{2} \alpha }{sin^{2} \alpha } - \frac{sin ^{2} \alpha }{cos ^{2} \alpha } }}\)
i co dalej? do wspólnego mianownika??