Zadanie 1.
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha \in \left(0,90 \right)}\) i \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{11}{60}}\)
Zadanie 2.
Zapisz następujące wyrażenia w prostszej postaci:
\(\displaystyle{ \left( \cos \alpha + \tan \alpha \cdot \sin \alpha \right) \cdot \ctg \alpha}\)
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 11 gru 2009, o 18:02 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
1.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{cos\alpha}{sin\alpha}=\frac{11}{60} \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
2.
Opuść nawias, a potem sprowadź do wspólnego mianownika.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{cos\alpha}{sin\alpha}=\frac{11}{60} \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
2.
Opuść nawias, a potem sprowadź do wspólnego mianownika.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych
1. Albo (skoro kąt jest ostry) zauważyć, że gdzieś był trójkąt prostokątny o bokach (odpowiednich) 11 i 60; z Pitagorasa wyznaczyć brakujący trzeci bok - pozostaje pisać jakie są pozostałe funkcje.