Mały problem z wyrażeniem.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
walek1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 paź 2009, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wschowa

Mały problem z wyrażeniem.

Post autor: walek1989 »

Witam. Mógłby mi ktoś pomóc z pniżej napisanym wyrażeniem? Byłbym bardzo wdzięczny bo na pewno przyda mi się to do następnych zadań. Z góry dziękuję

Wiedząc,że alpha jest kątem ostrym i tg alpha =3, oblicz wartość wyrażenia:

\(\displaystyle{ \frac{8cos \alpha -5sin2 \alpha }{3cos \alpha +7sin2 \alpha }}\)
miodzio1988

Mały problem z wyrażeniem.

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\)
I podziel sobie licznik i mianownik przez sinus(albo cosinus). Wtedy \(\displaystyle{ ctgx}\) i \(\displaystyle{ tgx}\) masz dane i wszystko ładnie wyliczysz
walek1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 paź 2009, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wschowa

Mały problem z wyrażeniem.

Post autor: walek1989 »

Właśnie tu jest problem. Mógłbyś mi to rozpisać bo nie bardzo to tak widze...
miodzio1988

Mały problem z wyrażeniem.

Post autor: miodzio1988 »

Nie mogłbym. Skorzystaj z moich wskazówek. Dzielić chyba umiesz , nie? A co to jest tangens? Podaj definicję i od razu zobaczysz o co chodzi
ODPOWIEDZ