Tożsamości trydonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bhutan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 7 gru 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Tożsamości trydonometryczne

Post autor: bhutan »

Rozwiąż tożsamości:

\(\displaystyle{ \frac{2sin \alpha -sin2 \alpha }{2sin \alpha +sin2 \alpha } = tg ^{2} \frac{ \alpha }{2}}\)


\(\displaystyle{ sin3 \alpha =3sin \alpha -4sin ^{3} \alpha}\)


Pierwsze juz zrobilem. Teraz tylko drugie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Tożsamości trydonometryczne

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ L=sin2\alpha cos\alpha+sin\alpha cos 2\alpha = ...}\) (dalej rozpisz funkcje podwojonego kąta)
ODPOWIEDZ