Dziedziną funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ax+b}{x+c}}\) jest zbiór \(\displaystyle{ R- \left[-1 \right]}\). Miejscem zerowym funkcji jest liczba (-1,5), a do jej wykresu należy punkt \(\displaystyle{ A[ -\frac{1}{2} ,-8]}\)
Mam wyliczony tylko c ;/
i równanie z punktem A jak moge ułozyc jeszcze jedno równanie ?:)
Dziedziną funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 gru 2009, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 4 razy
Dziedziną funkcji
1. miejsce zerowe \(\displaystyle{ \rightarrow f(x)=0}\)
czyli
\(\displaystyle{ f(1,5)=0}\)
2. punkt nalezy do wykresu, czyli spelnia rownanie
\(\displaystyle{ f( -\frac{1}{2})=-8}\)
czyli
\(\displaystyle{ f(1,5)=0}\)
2. punkt nalezy do wykresu, czyli spelnia rownanie
\(\displaystyle{ f( -\frac{1}{2})=-8}\)