narysowac wykresy f.tryg.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
narysowac wykresy f.tryg.
y= | ctg (2x) |
y= \(\displaystyle{ |tgx|}\)
y= \(\displaystyle{ cos2x}\)
czy mógłbys ktos pokazac mi do tego wykres? Sciagnelałam sobie program do wykresow ale nie potrafie obsługiwac
y= \(\displaystyle{ |tgx|}\)
y= \(\displaystyle{ cos2x}\)
czy mógłbys ktos pokazac mi do tego wykres? Sciagnelałam sobie program do wykresow ale nie potrafie obsługiwac
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
narysowac wykresy f.tryg.
funkcje z wartoscia bezwzgledna istnieja tylko w 1 i 2 cwiartce ukladu wspolrzednych;
ctg2x zamiast okresu pi bedzie mial okres 2pi (bedzie rozciagniety dwukrotnie na szerokosc);zas cos2x bedzie mial zamiast okresu 2pi okres 4pi(bedzie dwukrotnie rozciagniety na szerokosc);oczywiscie nalezy pamietac o znaku wartosci bezwzglednej(w 3 - 4 cwiartce wykresow nie ma!!)
ctg2x zamiast okresu pi bedzie mial okres 2pi (bedzie rozciagniety dwukrotnie na szerokosc);zas cos2x bedzie mial zamiast okresu 2pi okres 4pi(bedzie dwukrotnie rozciagniety na szerokosc);oczywiscie nalezy pamietac o znaku wartosci bezwzglednej(w 3 - 4 cwiartce wykresow nie ma!!)
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
narysowac wykresy f.tryg.
tutaj tylko 2 jednostki do gory, gdyz zwiekszana jest tylko wartosc(argument nie jest powiekszany),spojrz na wykres y=sin(x), dla x=135 jest tyle samo co dla x=-45
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
narysowac wykresy f.tryg.
Mi sie wydaje, ze okres się zmiejszy dwa razy.
ctg2x=0
\(\displaystyle{ 2x=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+\frac{k}{2}\pi}\)
ctg2x=0
\(\displaystyle{ 2x=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}+\frac{k}{2}\pi}\)
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
narysowac wykresy f.tryg.
Narysuj sobie cotangens i zmień oznaczenia osi.
A tak poważniej, \(\displaystyle{ y=\mathrm{ctg}2x}\) to coś podobnego do \(\displaystyle{ y=\mathrm{ctg}x}\) ale "ściśnięte" dwa razy w poziomie w ten sposób, że 0 zostaje na swoim miejscu. (Tak, wiem że 0 nie należy do dziedziny). Żeby zrobić z tego wartość bezwzględną odbij symetrycznie względem osi OX to co znajduje się pod nią.
A tak poważniej, \(\displaystyle{ y=\mathrm{ctg}2x}\) to coś podobnego do \(\displaystyle{ y=\mathrm{ctg}x}\) ale "ściśnięte" dwa razy w poziomie w ten sposób, że 0 zostaje na swoim miejscu. (Tak, wiem że 0 nie należy do dziedziny). Żeby zrobić z tego wartość bezwzględną odbij symetrycznie względem osi OX to co znajduje się pod nią.
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
narysowac wykresy f.tryg.
a) będzie to zwykła cotangensoida o okresie 0,5 pi z tym że to co pod osią x odbite symetrycznie.
[/url]
b) tangensoida z tym że to co pod osią x odbite symetrycznie względem tejże osi.
c) funkcja cosinus o okresie równym pi.
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c77fdf68a795116.html] [/url]
[/url]
b) tangensoida z tym że to co pod osią x odbite symetrycznie względem tejże osi.
c) funkcja cosinus o okresie równym pi.
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c77fdf68a795116.html] [/url]