Równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
StaryAFC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 1 paź 2009, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 2 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: StaryAFC »

Mam problem z tymi 2 równaniami
\(\displaystyle{ \sqrt{4cos ^{2}x + 4cosx + 1 } = 1

sin^{2}3x - \sqrt{2}sin3x + \frac{1}{2} = 0}\)
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: pingu »

zastosuj wzory skrócone mnożenia,

dla pierwszego równania:
\(\displaystyle{ (a+b) ^{2}}\)
dla drugiego
\(\displaystyle{ (a-b) ^{2}}\)
StaryAFC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 1 paź 2009, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 2 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: StaryAFC »

aaaa no tak dzięki wielkie ;d-- 9 gru 2009, o 21:28 --Ale w drugim jak z tego zrobić wzór sm??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

2. \(\displaystyle{ (sin3x-0,5\sqrt 2)^2}\)
ODPOWIEDZ