1. \(\displaystyle{ sinx \le \frac{1}{2}}\)
2. \(\displaystyle{ cosx \ge \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
3. \(\displaystyle{ sin(x- \frac{\pi}{3})< \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
4. \(\displaystyle{ tg(2x+ \frac{\pi}{2})>-1}\)
Prosiłbym o odpowiedzi, zdaję sobie sprawę, że to może być banalne ale jutro mam kartkówkę z tego...byłbym wdzięczny za pomoc.
Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koronowo
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ \sin x \le \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6} \wedge \frac{5\pi}{6}}\). Zatem aby nierówność była spełniona:
\(\displaystyle{ x \in \mathbb{R} \backslash (\frac{\pi}{6}+2k\pi ; \frac{5\pi}{6}+2k\pi )}\)
Najłatwiej narysować i potem po prostu dodać wszystkie przedziały zapisując np. \(\displaystyle{ +2k\pi}\)
Ja w tym wypadku znalazłem przedział, dla którego nie zachodzi i wziąłem dopełnienie tego zbioru.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \sin x}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6} \wedge \frac{5\pi}{6}}\). Zatem aby nierówność była spełniona:
\(\displaystyle{ x \in \mathbb{R} \backslash (\frac{\pi}{6}+2k\pi ; \frac{5\pi}{6}+2k\pi )}\)
Najłatwiej narysować i potem po prostu dodać wszystkie przedziały zapisując np. \(\displaystyle{ +2k\pi}\)
Ja w tym wypadku znalazłem przedział, dla którego nie zachodzi i wziąłem dopełnienie tego zbioru.
Pozdrawiam.
-
- Administrator
- Posty: 34312
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozwiąż nierówność
Ten zapis jest nieco dwuznaczny, nie wynika z niego jasno, że wyrzucasz sumę zbiorów. Jeżeli nie używa się symbolu \(\displaystyle{ \bigcup}\), to lepiej podawać odpowiedzi pozytywne, a nie przez dopełnienie. W tym przypadku np.mathX pisze:\(\displaystyle{ x \in \mathbb{R} \backslash (\frac{\pi}{6}+2k\pi ; \frac{5\pi}{6}+2k\pi )}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{5\pi}{6}+2k\pi; \frac{13\pi}{6}+2k\pi\right),\ \ k\in C}\)
JK