1. wykaz ze \(\displaystyle{ \frac{\sin 6x-\sin 4x+\sin2x}{\cos 6x-\cos 4x+\cos 2x}=ctg4x}\)
i jeszcze nie jestem pewny czy wynik to byl 4ctgx czy ctg4x. ekspertow prosze o pomoc w udowodnieniu tozsamosci
2. rozwiaz nierownosc \(\displaystyle{ \tg^{2} x +\tg x \geqslant 0}\)
prosta tozsamosc i nierownosc?
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 553
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
prosta tozsamosc i nierownosc?
\(\displaystyle{ tg(tgx+1) \ge 0}\)blh pisze: 2. rozwiaz nierownosc \(\displaystyle{ \tg^{2} x +\tg x \geqslant 0}\)
I rozwiązujesz.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2009, o 22:21 przez mx2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
prosta tozsamosc i nierownosc?
A gdy oba czynniki będą ujemne ?mx2 pisze: \(\displaystyle{ tg(tgx+1) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ tgx \ge 0}\)
\(\displaystyle{ tgx+1 \ge 0}\)
I rozwiązujesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
prosta tozsamosc i nierownosc?
proponuję tak, uzyc podstawienia tgx = t, masz tu do rozwiązania nierówność kwadratową:
o pierwiastkach t=0 lub t=-1
\(\displaystyle{ t \in (- \infty ; -1> \cup <0 ; \infty )}\)
a teraz należy wrócić do podstawienia i te warunki przełożyć na tgx, pamiętając o okresowości funkcji tangens
o pierwiastkach t=0 lub t=-1
\(\displaystyle{ t \in (- \infty ; -1> \cup <0 ; \infty )}\)
a teraz należy wrócić do podstawienia i te warunki przełożyć na tgx, pamiętając o okresowości funkcji tangens