Witam, mam kilka zadań proszę o pomoc.
a) \(\displaystyle{ \sin x=\cos x}\)
myślę, że to będzie tak: \(\displaystyle{ \sin x-1+\sin^2x=0}\) i wyjdzie delta, ale proszę o pomoc
b) \(\displaystyle{ \sin x+\cos x=0}\)
c) \(\displaystyle{ |\cos x| + \sin x=1}\)
d) \(\displaystyle{ |\sin x| - \cos x=0}\)
e) \(\displaystyle{ 1 +\sin x-\cos x=0}\)
f) \(\displaystyle{ \cos x=2-\sin x}\)
proszę o pomoc.
Równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koronowo
Równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 9 gru 2009, o 17:36 przez lorakesz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równania trygonometryczne
c; d - przedziałami.
Raczej (nie robiłem) wszędzie trzeba dołożyć jedynkę trygonometryczną (jako drugie równanie) i rozwiązać ich układ.
Raczej (nie robiłem) wszędzie trzeba dołożyć jedynkę trygonometryczną (jako drugie równanie) i rozwiązać ich układ.