Witam, mam poważny problem z tym zadaniem, a jutro pisze z zadań tego typu krt. Nie wiem jak to ugryźć.
\(\displaystyle{ y = cos(x) + cos( \frac{x}{2}}\))
Wyznacz zbiór wartości funkcji.
Wyznacz zbiór wartości funkcji.
doszedłem do postaci:
\(\displaystyle{ y = 2 cos( \frac{3}{4}x) cos( \frac{1}{4}x)}\)
i co z tym zrobić? wogóle w dobrą strone zmierzam ?
\(\displaystyle{ y = 2 cos( \frac{3}{4}x) cos( \frac{1}{4}x)}\)
i co z tym zrobić? wogóle w dobrą strone zmierzam ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji.
To chyba nie był dobry pomysł.
Rozpisz cosx na połówkowe kąty; podstaw coś np cos(0,5x)=t ; masz funkcję kwadratową i szukaj max i min dla t z przedziału <-1; 1>.
Rozpisz cosx na połówkowe kąty; podstaw coś np cos(0,5x)=t ; masz funkcję kwadratową i szukaj max i min dla t z przedziału <-1; 1>.