Uzasadnić, że nie istnieje kąt spełniający podane warunki

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Za?amka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 5 lut 2009, o 14:21
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Uzasadnić, że nie istnieje kąt spełniający podane warunki

Post autor: Za?amka »

wykaz ze nie istnieje kat\(\displaystyle{ \alpha}\) taki ze \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{4}{5}}\)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2009, o 19:50 przez czeslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
mathematik18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 6 gru 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

Uzasadnić, że nie istnieje kąt spełniający podane warunki

Post autor: mathematik18 »

To proste;) trzeba skorzystać z jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\)
ODPOWIEDZ