równanie trygonometryczne z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Drukarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 15 lut 2009, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 1 raz

równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: Drukarz »

Wyznacz te wartości parametru k, dla których równanie:
\(\displaystyle{ cos3x=\frac{2k+3}{k-3}}\) ma rozwiązania.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: lukasz1804 »

Dla każdego \(\displaystyle{ x}\) mamy \(\displaystyle{ -1\le\cos 3x\le 1}\), więc musi być \(\displaystyle{ -1\le\frac{2k+3}{k-3}\le 1}\).
ODPOWIEDZ