hej, jestem tu nową osobą mam dosc duzy problem z udowodnieniem wzoru
sinα+sinβ=2 [sin(α+β)/2]*[cos(α-β)/2]. bylbym bardzo wdzieczny za wszelka pomoc (i jezeli mozna, prosiłbym, by udowodnienie twierdzenia zostało przeprowadzone na poziomie licealnym )
udowodnienie wzoru na sumę sinusów dwóch kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
udowodnienie wzoru na sumę sinusów dwóch kątów
Proponuje zacząć od prawej strony. najpierw trzeba skorzystac z wzoru ba sin i cos sumy, a nastepnie na sin i cos polowy kąta.
napisanie tego w tex'ie zajmie zbyt duzo czasu.
Prościej bedzie to udowodnic z postaci Eulera sin i cos, zle to chyba nie jest poziom liceum.
napisanie tego w tex'ie zajmie zbyt duzo czasu.
Prościej bedzie to udowodnic z postaci Eulera sin i cos, zle to chyba nie jest poziom liceum.
Ostatnio zmieniony 5 cze 2006, o 11:50 przez UNIX_admin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
udowodnienie wzoru na sumę sinusów dwóch kątów
Musisz ułożyć układ równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny\\sin(x-y)=sinxcosy-cosxsiny\end{array}}\)
dodajesz obie tozsamości stronami i masz to:
\(\displaystyle{ sin(x+y)+sin(x-y)=2sinxcosy}\)
teraz podstaw:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y=\alpha\\x-y=\beta\end{array}}\)
biorąc to pod uwagę otrzymujesz:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\frac{\alpha+\beta}{2}=x\\\frac{\alpha-\beta}{2}=y\end{array}}\) dalej już wiadomo.
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny\\sin(x-y)=sinxcosy-cosxsiny\end{array}}\)
dodajesz obie tozsamości stronami i masz to:
\(\displaystyle{ sin(x+y)+sin(x-y)=2sinxcosy}\)
teraz podstaw:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y=\alpha\\x-y=\beta\end{array}}\)
biorąc to pod uwagę otrzymujesz:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\frac{\alpha+\beta}{2}=x\\\frac{\alpha-\beta}{2}=y\end{array}}\) dalej już wiadomo.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 2 razy
udowodnienie wzoru na sumę sinusów dwóch kątów
dziękuję Wam bardzo za pomoc zadanie nie okazalo sie takie straszne... co nie zmienia faktu, ze sam bym nigdy nie wpadł na jego rozwiązanie. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam, Michał