Witam,
proszę o pomoc z takimi równaniami.. nie mogę sobie z nimi w żaden sposób poradzic:
1. \(\displaystyle{ sin x cos x + tg x = 2,5 sin x}\)
2. \(\displaystyle{ sin x - cos x +1 = sin x cos x}\)
3. \(\displaystyle{ ( tg x + \frac{1}{cosx} )^2 + (\frac{1}{cos x } - tgx)^2 = 14}\)
z góry dziękuję za pomoc.
rozwiąż równania..
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
rozwiąż równania..
1. Dziedzina i
\(\displaystyle{ sinx(cosx+\frac{1}{cosx}-2,5)=0}\)
2.
\(\displaystyle{ sinx(1-cosx)+(1-cosx)=0}\)
3. Dziedzina i zamień tg na iloraz odpowiednich funkcji - wykonaj na lewej działania.
\(\displaystyle{ sinx(cosx+\frac{1}{cosx}-2,5)=0}\)
2.
\(\displaystyle{ sinx(1-cosx)+(1-cosx)=0}\)
3. Dziedzina i zamień tg na iloraz odpowiednich funkcji - wykonaj na lewej działania.