Witam.
Mam tutaj zadanie z trygonometrii do zrobienia jednak nie posiadam do niego odpowiedzi. Jestem ciekaw czy dobrze je robię. Przedstawie je tutaj i bardzo proszę o napisanie czy jest ok i poprawienie błędów
Z góry WIELKIE DZIĘKI.
1.Przekątna prostokąta o bokach długości 1dm i 2dm dzieli prostokąt na dwa trójkąty. Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych tych trójkątów.
Aby obliczyć przekątną trójkąta posłużyłem się twierdzeniem pitagorasa, z którego długość przekątnej wyszła mi \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\). Mając długości boków \(\displaystyle{ a=1, b=2}\) i \(\displaystyle{ c=\sqrt{5}}\) mogłem wyliczyć wartości funkcji trygonometrycznych tak więc:
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{2sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ \tg\alpha=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=2}\)
W identyczny sposób wyliczyłem wartości kąta \(\displaystyle{ \beta}\).
podział prostokąta i funkcje trygonometryczne kątów
podział prostokąta i funkcje trygonometryczne kątów
Ostatnio zmieniony 7 gru 2009, o 12:46 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
podział prostokąta i funkcje trygonometryczne kątów
Treść zadania była nieco inna - szczegół.
Prawdopodobnie (bo na matmie nie jest oczywistym gdzie masz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)) obliczenia masz dobre.
Prawdopodobnie (bo na matmie nie jest oczywistym gdzie masz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)) obliczenia masz dobre.