Obliczenie azymutu
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 2 razy
Obliczenie azymutu
Wzór:
\(\displaystyle{ tg \phi_{AB} = |\frac{\Delta y_{AB}}{\Delta x_{AB}}|}\)
Te takie | linie to ma być wartość bezwzględna i teraz nie wiem jak to obliczyć, gdyż mam dane:
delta Y: -1542.51
delta X: 562.22
Są to wartości współrzędnych, w geodezji.
Wartości kątowe tutaj są w gradach... Wynik phi jest taki: 0.3644839
I nie wiem jak gościu to obliczył... taki jest w książce... Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ tg \phi_{AB} = |\frac{\Delta y_{AB}}{\Delta x_{AB}}|}\)
Te takie | linie to ma być wartość bezwzględna i teraz nie wiem jak to obliczyć, gdyż mam dane:
delta Y: -1542.51
delta X: 562.22
Są to wartości współrzędnych, w geodezji.
Wartości kątowe tutaj są w gradach... Wynik phi jest taki: 0.3644839
I nie wiem jak gościu to obliczył... taki jest w książce... Proszę o pomoc.
Obliczenie azymutu
1542.51:562.22=2.7436 dziele przyrosty
tan=77.7489 wyciągam tan z wyniku
Azymut=400-77.7489 azymut znajduje się w czwartej ćwiartce więc odejmuje czwartak od 400 gradów
Azymut=322.2511
Jestem w technikum na geodezji i wiem że wynik obliczonego azymutu podaje sie z dokładnością czterech miejsc po przecinku. Według mnie powinno to tak wyglądać jak to ja rozwiązałem.
tan=77.7489 wyciągam tan z wyniku
Azymut=400-77.7489 azymut znajduje się w czwartej ćwiartce więc odejmuje czwartak od 400 gradów
Azymut=322.2511
Jestem w technikum na geodezji i wiem że wynik obliczonego azymutu podaje sie z dokładnością czterech miejsc po przecinku. Według mnie powinno to tak wyglądać jak to ja rozwiązałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 15 lis 2010, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 2 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Obliczenie azymutu
Chyba chodzi Tobie o wyciaganie KĄTA Z TANGENSA?!NIEOPANOWANY pisze:ja mam pytanie, jak wyciaga sie tangens z wyniku
Informacje o kącie wyciągamy za pomocą funkcji odwrotnej do tangensa czyli arctangens z wartości którą obliczyliśmy:
\(\displaystyle{ \phi_{AB} = arctg|\frac{\Delta y_{AB}}{\Delta x_{AB}}|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 15 lis 2010, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 2 razy
Obliczenie azymutu
czyli z 2.7436 zrobiło się 77.7436, chodzi mi o to w jaki sposob?mhcde pisze:1542.51:562.22=2.7436 dziele przyrosty
tan=77.7489 wyciągam tan z wyniku
jak to sie oblicza? z jakichs tablic?
chodzi mi o to, jak kolega wyżej wyciągnął tan z wyniku
bardzo prosze o jak najszybszą pomoc bo jutro mam zaliczenie z tego...
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Obliczenie azymutu
Kod: Zaznacz cały
chodzi mi o to, jak kolega wyżej wyciągnął tan z wyniku
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
Obliczenie azymutu
Kąt który Ci wyszedł to tzw. czwartak
Przyrostu x i y wskazują ze Twój kąt jest w II ćwiartce, czyli musisz od 200 gradów odjąć kąt i będziesz miał azymut
Przyrostu x i y wskazują ze Twój kąt jest w II ćwiartce, czyli musisz od 200 gradów odjąć kąt i będziesz miał azymut
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 lut 2014, o 23:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Obliczenie azymutu
kolego to jest czwarta ćwiartka bo musisz wziąć pod uwagę że w geodezji oś x to oś y i na odwrotniegeol13 pisze:Kąt który Ci wyszedł to tzw. czwartak
Przyrostu x i y wskazują ze Twój kąt jest w II ćwiartce, czyli musisz od 200 gradów odjąć kąt i będziesz miał azymut
i inaczej liczy się ćwiartki niż w matematyce