f. tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Carl0s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 1 maja 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

f. tryg.

Post autor: Carl0s »

\(\displaystyle{ \Large \frac{tgx}{(1+tg^{2}x)^{2}}+\frac{ctgx}{(1+ctg^{2}x)^{2}}=\frac{3}{8}cos^{2}x}\)
niby proste..ale sie zakopalem...po prawej stronie doszedlem do cos a po lewej nie ruszylem...
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

f. tryg.

Post autor: robert179 »

Masz to rozwiązac, czy sprawdzić L=P?
Awatar użytkownika
Carl0s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 1 maja 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

f. tryg.

Post autor: Carl0s »

rozwiazac...po prawej tez mialem jakies dzialania ale je juz obliczylem...
Dooh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

f. tryg.

Post autor: Dooh »

z lewa strona robie tak, wszystko z jedynki tryg. i \(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}=\frac{1}{ctgx}}\) :

\(\displaystyle{ \Large L=\frac{tgx}{(\frac{cos^2x+sin^2x}{cos^2x})^2}+\frac{ctgx}{(\frac{sin^2x+cos^2x}{sin^2x})^2}=\\=\frac{tg}{(\frac{1}{cos^2x})^2}+\frac{ctgx}{(\frac{1}{sin^2x})^2}=tgxcos^4x+ctgxsin^4x=sinxcos^3x+sin^3xcosx=\\sinxcosx(cos^2x+sin^2x)=sinxcosx}\)

ew. \(\displaystyle{ sinxcosx=\frac{1}{2}sin2x}\) ale i to nie wyglada to zachecajco porownujac z prawa strona. mozesz wrzucic prawa strone przed przeksztalceniem?
Awatar użytkownika
Carl0s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 1 maja 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

f. tryg.

Post autor: Carl0s »

ok....
\(\displaystyle{ \Large \frac{1}{2}[sin(\frac{\pi}{3}+x)+sin(\frac{\pi}{3}-x)]=...}\)
moze sie w sumie pomylilem z tym przeksztalceniem...
Dooh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

f. tryg.

Post autor: Dooh »

nie wnikam jak robiles ale wg mnie to tak - ze wzoru na sume sinusów

\(\displaystyle{ sin(\frac{\pi}{3}+x)+sin(\frac{\pi}{3}-x)=2sin(\frac{\pi}{3})cosx=\sqrt3cosx}\)

czyli \(\displaystyle{ P=\frac{sqrt3}{2}cosx}\)

porownujac wczesniej otrzymana lewa strone i prawa mamy
\(\displaystyle{ sinxcosx=\frac{sqrt3}{2}cosx\\cosx(sinx-\frac{sqrt3}{2})=0}\)

i po bolu
Ostatnio zmieniony 7 cze 2006, o 09:07 przez Dooh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Carl0s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 1 maja 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

f. tryg.

Post autor: Carl0s »

\(\displaystyle{ \Large sinx+siny= 2sin.\frac{x+y}{2}cos.\frac{x-y}{2}}\)


jezeli korzystasz z tego wzoru to ja juz nie wiem o co chodzi..bo mi wychodzi kompletnie cos innego ??: (te ktropki po cos i sin zrobilem dlatego ze nia da sie zrobic ulamka bezposrednio po sin, cos itd..)
Dooh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

f. tryg.

Post autor: Dooh »

tak, z tego wzoru

po kolei :

\(\displaystyle{ sin(\frac{\pi}{3}+x)+sin(\frac{\pi}{3}-x)=2sin(\frac{\frac{\pi}{3}+x+\frac{\pi}{3}-x}{2})cos(\frac{\frac{\pi}{3}+x-\frac{\pi}{3}+x}{2})=}\)
\(\displaystyle{ =2sin(\frac{2\frac{\pi}{3}}{2})cos(\frac{2x}{2})=}\)
\(\displaystyle{ =2sin(\frac{\pi}{3})cos(x)=2\frac{sqrt3}{2}cosx=\sqrt3cosx}\)

pozniej gdy pisze ze jest to P to jeszcze mnoze przez 1/2 bo tu wyzej nie bralem tego pod uwage


ps.trza robic nawiasy;P
Ostatnio zmieniony 7 cze 2006, o 09:08 przez Dooh, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

f. tryg.

Post autor: Rogal »

Ile wynosi sinus 60 stopni?
Awatar użytkownika
Carl0s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 1 maja 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

f. tryg.

Post autor: Carl0s »

Dooh: ok, popieprzylo mi sie troche ale teraz kapuje...

Rogal:sinus 60 stopni to\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)...
guzik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 16 mar 2006, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 5 razy

f. tryg.

Post autor: guzik15 »

Rogal pisze:Ile wynosi sinus 60 stopni?
Rogal się dlatego zapytał, bo w rowiązaniu Dooha jest pomyłka
\(\displaystyle{ sin(\frac{\pi}{3})=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Dooh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

f. tryg.

Post autor: Dooh »

sorry, idiotyczny blad
ODPOWIEDZ