kąty w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 13:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
kąty w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
Tangens kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). Oblicz tangens nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
kąty w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
\(\displaystyle{ \frac{H}{ \frac{a}{2} }= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{1}{3}a}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{H}{ \frac{d_{p}}{2} } = \frac{ \frac{a}{3} }{ \frac{a \sqrt{2} }{2} } = \frac{a}{3} \cdot \frac{2}{a \sqrt{2} } =\frac{2}{3 \sqrt{2} } = \frac{2 \sqrt{2} }{6} =3 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{1}{3}a}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{H}{ \frac{d_{p}}{2} } = \frac{ \frac{a}{3} }{ \frac{a \sqrt{2} }{2} } = \frac{a}{3} \cdot \frac{2}{a \sqrt{2} } =\frac{2}{3 \sqrt{2} } = \frac{2 \sqrt{2} }{6} =3 \sqrt{2}}\)