Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomHex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 mar 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna

Równanie trygonometryczne

Post autor: tomHex »

Takie równnie:
\(\displaystyle{ \cos ^{2007} x + \sin ^{2007} x = 1}\)

Próbowałem rozgryźć to na kilka znanych mi sposobów, ale nie udało mi się wymyślić niczego sensownego.
Czy da się to rozwiązać analitycznie?
Ostatnio zmieniony 5 gru 2009, o 23:20 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: kolanko »

Mam pewien taki pomysł tylko.
Tam gdzie \(\displaystyle{ sin(x)=0}\) oraz \(\displaystyle{ cos(x)=1}\) oraz tam gdzie \(\displaystyle{ sin(x)=1}\) oraz \(\displaystyle{ cos(x)=0}\) + oczywiscie okres. Ale czy to są jedyne rozwiązania to glowy nie dam na 99% jedyne ... mozna by to jakos w sumie moze sprawdzic co by sie działo dla innych liczb. ale pomysłu nie mam
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

post572053.htm#p572053
ODPOWIEDZ