rownanie tryg.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
rownanie tryg.
\(\displaystyle{ \cos 2x = 1-2\sin^2 x}\),
\(\displaystyle{ \tan x = \frac{\sin x}{\cos x}}\),
\(\displaystyle{ 2\sin x \cos x = \sin 2x}\).
To w zupelnosci wystarczy, w sumie niepotrzebnie pisalem wzory, znajdziesz je w kompendium
\(\displaystyle{ \tan x = \frac{\sin x}{\cos x}}\),
\(\displaystyle{ 2\sin x \cos x = \sin 2x}\).
To w zupelnosci wystarczy, w sumie niepotrzebnie pisalem wzory, znajdziesz je w kompendium
- Carl0s
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 2 razy
rownanie tryg.
\(\displaystyle{ \large 1-2sin^{2}x+ \frac{sinx}{cosx}-1=0/cosx}\)
\(\displaystyle{ \large -2sinxsinxcosx+sinx=0}\)
\(\displaystyle{ \large -sin2xsinx+sinx=0}\)
\(\displaystyle{ \large -sinx(sin2x-1)=0}\)
tak to sie liczy?????
\(\displaystyle{ \large -2sinxsinxcosx+sinx=0}\)
\(\displaystyle{ \large -sin2xsinx+sinx=0}\)
\(\displaystyle{ \large -sinx(sin2x-1)=0}\)
tak to sie liczy?????
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
rownanie tryg.
Jak sie nie pomyliles, to tak. Pamietaj, ze musi byc \(\displaystyle{ \cos x\neq 0}\).