wiedząc, że \(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{a}{c}, a cos\alpha = \frac{b}{c}, wykaz, ze
sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\)
sin i cos - wykazywanie
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
sin i cos - wykazywanie
mając boki w trojkącie a, b oraz c, gdzie c jest przeciwprostokątną mamy:
\(\displaystyle{ 1 = \frac{c^2}{c^2} = \frac{a^2+b^2}{c^2} = \frac{a^2}{c^2} + \frac{b^2}{c^2} = sin^2\alpha + cos^2\alpha}\)
drugie przejście z tw. Pitagotasa. Pozdrawam.
\(\displaystyle{ 1 = \frac{c^2}{c^2} = \frac{a^2+b^2}{c^2} = \frac{a^2}{c^2} + \frac{b^2}{c^2} = sin^2\alpha + cos^2\alpha}\)
drugie przejście z tw. Pitagotasa. Pozdrawam.