narysuj wykresy funkcji trygonometrycznych
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
narysuj wykresy funkcji trygonometrycznych
Moze ktos narysowac wykresy funkcji :
y = \(\displaystyle{ |tgx|}\)
y=\(\displaystyle{ cos2x}\)
y= \(\displaystyle{ |ctgx|}\)
y = \(\displaystyle{ |tgx|}\)
y=\(\displaystyle{ cos2x}\)
y= \(\displaystyle{ |ctgx|}\)
Ostatnio zmieniony 3 cze 2006, o 18:03 przez Vixy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
narysuj wykresy funkcji trygonometrycznych
Jeśli chodzi o funkcję y=cos2x najlepiej będzie jak porównasz ją z funkcją y=cosx to będzie taki punkt odniesienia. Tak więc jeśli funkcja y=cosx np. rośnie od \(\displaystyle{ -\pi}\) do zera a maleje od zera do \(\displaystyle{ +\pi}\) to funkcja y=cos2x od \(\displaystyle{ -\pi}\) do \(\displaystyle{ \frac{-\pi}{2}}\) maleje natomiast od \(\displaystyle{ \frac{-\pi}{2}}\) do zera rośnie a dalej od zera do \(\displaystyle{ \frac{+\pi}{2}}\) znowu maleje oraz od \(\displaystyle{ \frac{+\pi}{2}}\) do \(\displaystyle{ \pi}\) znowu rośnie. Zbiór wartości jest w obu przypadkach od -1 do 1.
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
narysuj wykresy funkcji trygonometrycznych
Jezeli chodzi pierwszy i ostatni to rysujesz normalne wykresy ( bez wartości bezwzględnej) a potem tą częśc wykresu , która znajduej się nad lub na osi odciętych pozostawiasz bez zmian , zaś tą część wykresu , która znajduje się pod osia odciętych odbijasz symetrycznie względem osi odciętych. A jeżeli chodzi o drugi wykres to rysujesz tak jakby y=cosx tylko z dwa razy zmniejszonym okresem . A jak chcesz zobaczyc jak to fajnei wszystko wyglada to w necie jest wiele programów , które rysują wykresy .
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
narysuj wykresy funkcji trygonometrycznych
rysujesz zwykłą sinusoidę tylko o okresie równym \(\displaystyle{ 4\pi}\)smerfetka18 pisze:jest na to jakis sposób ? np. jak zrobic y=\(\displaystyle{ sin1/2}\)