\(\displaystyle{ 4 ^{ \frac{sinx}{2} }8 ^{ \frac{sin2x}{3} } =2 ^{sin4x}}\)
Zamieniam podstawy po obu stronach na 2 i dostaję:
\(\displaystyle{ sinx+sin2x=sin4x}\)
Teraz \(\displaystyle{ sin2x}\) i \(\displaystyle{ sin4x}\)rozpisuje ze wzorów i dostaję:
\(\displaystyle{ sinx+2sinxcosx=2sin2xcos2x}\)
Rozpisuje dalej
\(\displaystyle{ sinx+2sinxcosx=2 \cdot 2sinxcosx(cos ^{2}x-sin ^{2}x)}\) /Czy mogę w tym miejscu podzielić stronami przez sinx?
Jak to dalej uprościć?
[Odp. \(\displaystyle{ x=kpi vee x= pm frac{pi}{9} +k frac{2pi}{3}]}\)
Rozwiązać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 42 razy
Rozwiązać równanie
Wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ sinx=0 \vee -8cos ^{3} x+6cosx+1=0}\)
i teraz za cosx=t i nie da rady znaleźć pierwiastków, czy gdzieś zrobiłem błąd?
\(\displaystyle{ sinx=0 \vee -8cos ^{3} x+6cosx+1=0}\)
i teraz za cosx=t i nie da rady znaleźć pierwiastków, czy gdzieś zrobiłem błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 42 razy
Rozwiązać równanie
Wymyśliłem, aby za t podstawić 2cosx, wtedy pierwiastkiem będzie 1,
zadanie i tak jest nie do rozwiązania, bo skąd niby mamy znać wartość \(\displaystyle{ cos \frac{\pi}{9}}\)(z odp.)
zadanie i tak jest nie do rozwiązania, bo skąd niby mamy znać wartość \(\displaystyle{ cos \frac{\pi}{9}}\)(z odp.)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozwiązać równanie
To była dobra podpowiedźsin2x pisze:bo skąd niby mamy znać wartość \(\displaystyle{ cos \frac{\pi}{9}}\)(z odp.)
Zerknij na to:
\(\displaystyle{ sinx+sin2x=sin4x}\)
\(\displaystyle{ sinx+sin(3x-x)=sin(3x+x)}\)
\(\displaystyle{ sinx+sin3x cosx-cos3xsinx=sin3xcosx+cos3xsinx}\)
\(\displaystyle{ sinx+sin3x cosx-cos3xsinx-sin3xcosx-cos3xsinx=0}\)
\(\displaystyle{ sinx-2cos3xsinx=0}\)
\(\displaystyle{ sinx(1-2cos3x)=0}\)