Na początek, chciałem nadmienić, że nie jestem pewien czy to wlaściwydział,ale chyba najlepszy.
Prosiłbym nie tyle o rozwizywanie czegokolwiek ile o radę i opinię.
Chciałbym obliczyć sinus kąta, przyczym konkretnie miała by to być pewna ilość próbek [zakres 4-8000] zadana zewnętrznie, cala zabawa polega na nie używaniu funkcji sin.
Do tej pory mam dwa rozwiązania:
1.
\(\displaystyle{ sin(x)=\frac{exp(ix)-exp(-ix)}{2i}}\)
2.
szereg taylora
\(\displaystyle{ sin(x) = x - \frac {x^3}{ 3!} + \frac{x^5} {5!} - \frac{x^7 }{ 7!}...}\)
Z jednej strony nie zależy mi za bardzo na dokladności jak wyjdzie +-5% to da się zaakceptować, bardziej zależy mi na prostocie i małej ilości obliczeń.
Jakieś pomysły?
obliczyć sin ale nie używając funcji sin
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
obliczyć sin ale nie używając funcji sin
Zaglądałeś tutaj:
?
Definicja za pomocą iloczynów nieskończonych
Definicja za pomocą ułamków łańcuchowych
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_trygonometryczne
Definicja za pomocą iloczynów nieskończonych
Definicja za pomocą ułamków łańcuchowych
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
obliczyć sin ale nie używając funcji sin
ułamki łańcuchowe są o wiele bardziej złożone obliczeniowo, iloczyn nieskończony wymaga zdefiniowania nieskończoności, lub pujścia na kompromis.
Jak na razie przy tej samej ilości działań elementarnych w sosunku do uzyskanej dokładności pozostaje mi szereg Taylora.
Ale dzięki za pomysły Czekam na kolejne.
Jak na razie przy tej samej ilości działań elementarnych w sosunku do uzyskanej dokładności pozostaje mi szereg Taylora.
Ale dzięki za pomysły Czekam na kolejne.