Funkcja cyklometryczna mały problem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

Funkcja cyklometryczna mały problem

Post autor: m.muszy »

\(\displaystyle{ f(x) = 2arccos \frac{x-1}{3} - \pi}\)

Dziedzina, przeciwdziedzina i funkcja odwrotna to banał( Swoją drogą mógłby ktoś sprawdzić czy mam dobrze ?) \(\displaystyle{ D _{f}}\) x : <0,6> \(\displaystyle{ W_{f}}\) x: \(\displaystyle{ < - \frac{\pi}{2} , \frac{3\pi}{2}>}\)

Problem pojawia się gdy muszę obliczyć \(\displaystyle{ f(-2) +3f( \frac{5}{2})}\). Mam te wartości podstawić pod X ?Nie za bardzo mi to wychodzi
miodzio1988

Funkcja cyklometryczna mały problem

Post autor: miodzio1988 »

tak, podsraw te wartosci za x. I naprawdę ładnie to wychodzi
Skoro dziedzina i przeciwdziedzina to banał to na pewno dobrze zrobiles(tzn nie chcę mi się sprawdzac: P)
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

Funkcja cyklometryczna mały problem

Post autor: m.muszy »

Gdy podstawiam F(-2) Wychodzi mi -1=0...
miodzio1988

Funkcja cyklometryczna mały problem

Post autor: miodzio1988 »

Pokaz jak liczysz .
Powinno byc tak:
\(\displaystyle{ f(-2) = 2arccos \frac{-2-1}{3} - \pi=...}\)
To naprawdę nie powinno byc juz trudne...
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

Funkcja cyklometryczna mały problem

Post autor: m.muszy »

\(\displaystyle{ 2 arccos (-1)=\pi / : 2}\)
\(\displaystyle{ arccos(-1) = \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ -1 = cos \frac{\pi}{2}}\)

Chyba robie jakiś idiotyczny błąd jak zawsze
miodzio1988

Funkcja cyklometryczna mały problem

Post autor: miodzio1988 »

2 rzeczy:
Tutaj zadngo rownania nie masz. Masz dokonczyc rownosc ktorą Ci napisałem. Ile wynosi \(\displaystyle{ arccos(-1)}\)? No pomysl
i zerknij jaką dziedzinę masz a dla jakiego argumentu szukamy wartosci. Nie widzisz , że cos nie pasuje? pomysl gdzie masz błąd. Jak wrócę z korkow to mam nadzieję, że juz wszystko dobrze napiszesz
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

Funkcja cyklometryczna mały problem

Post autor: m.muszy »

Więc... \(\displaystyle{ 2arccos\pi - \pi}\)
\(\displaystyle{ arccos \frac{\pi}{4} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) ?
miodzio1988

Funkcja cyklometryczna mały problem

Post autor: miodzio1988 »

Ile wynosi \(\displaystyle{ arccos(-1)}\)?
Tylko to powiedz....
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

Funkcja cyklometryczna mały problem

Post autor: m.muszy »

\(\displaystyle{ \pi}\) Ale nie rozumiem czemu tak? Poprostu mam zostawić to równanie i tylko podać wartość pod arccos ?
miodzio1988

Funkcja cyklometryczna mały problem

Post autor: miodzio1988 »

Ty nie masz zadnego rownania. Po prostu wartosc wstawiasz i liczysz....zero rozwiazywania...
ODPOWIEDZ