Nie wiem jak zrobić te zadania:
1) Prostokąt ma boki długości 13 i 7 cm. Jaka jest miara kąta ostrego utworzonego przez jego przekątne?
2) Oblicz stosunek długości dłuższej przyprostokątnej do krótszej w trójkącie prostokątnym o kącie ostrym: a) \(\displaystyle{ \alpha}\) = 23 stopnie, b) \(\displaystyle{ \alpha}\) = 69 stopni, c) \(\displaystyle{ \alpha}\) = 44 stopnie
3) W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 2 dm, a kąt przy podstawie ma miarę 30 stopni. Oblicz stosunek dlugości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia wpisanego w ten trójkąt.
Wielkie dzięki za pomoc!
Miara kąta ostrego z przekątnych prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Miara kąta ostrego z przekątnych prostokąta
1. Przekątną z Pitagorasa.
Potem z pola (dwoma sposobami) , ten drugi to \(\displaystyle{ P=0,5d\cdot d\cdot sin\alpha}\) (jeśli nie wiesz co oznaczają literki - poszukaj).
Potem z pola (dwoma sposobami) , ten drugi to \(\displaystyle{ P=0,5d\cdot d\cdot sin\alpha}\) (jeśli nie wiesz co oznaczają literki - poszukaj).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Miara kąta ostrego z przekątnych prostokąta
3. Poprowadź wysokość z wierzchołka kata rozwartego.
Każdy z otrzymanych trójkątów jest połową równobocznego - z tego masz ich boki (czyli też wrysowaną wysokość).
Dalej tylko wzory :
\(\displaystyle{ P=0,5O_b\cdot r}\) (z tego dostaniesz (r), bo pole możesz obliczyć klasycznie)
\(\displaystyle{ \frac{2}{sin120^o}=2R}\)
Każdy z otrzymanych trójkątów jest połową równobocznego - z tego masz ich boki (czyli też wrysowaną wysokość).
Dalej tylko wzory :
\(\displaystyle{ P=0,5O_b\cdot r}\) (z tego dostaniesz (r), bo pole możesz obliczyć klasycznie)
\(\displaystyle{ \frac{2}{sin120^o}=2R}\)