oblicz sin - cos ale inaczej
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 2 lis 2008, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda Sląska
- Podziękował: 14 razy
oblicz sin - cos ale inaczej
Oblicz :
\(\displaystyle{ sin ^{2} x-cos ^{2} x}\)
wiedząc, że
\(\displaystyle{ sinx+cosx= \frac{31}{25}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} x-cos ^{2} x}\)
wiedząc, że
\(\displaystyle{ sinx+cosx= \frac{31}{25}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 2 lis 2008, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda Sląska
- Podziękował: 14 razy
oblicz sin - cos ale inaczej
\(\displaystyle{ sinx= \frac{31}{25} -cosx}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{31}{25} -cosx) ^{2} +cos _{2} x=1}\)
i dalej
\(\displaystyle{ - \frac{62}{25} cosx+2cos ^{2} x= \frac{336}{625}}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{31}{25} -cosx) ^{2} +cos _{2} x=1}\)
i dalej
\(\displaystyle{ - \frac{62}{25} cosx+2cos ^{2} x= \frac{336}{625}}\)
oblicz sin - cos ale inaczej
\(\displaystyle{ cosx=t}\)
I masz zwykłe rownanie kwadratowe. (ogolnie tam tych przejsc nie sprawdzam bo to lezy w Twoim interesie zeby bylo ok)
I masz zwykłe rownanie kwadratowe. (ogolnie tam tych przejsc nie sprawdzam bo to lezy w Twoim interesie zeby bylo ok)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 2 lis 2008, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ruda Sląska
- Podziękował: 14 razy
oblicz sin - cos ale inaczej
a jeśli delta jest mniejsza od zera to moje zadanie jest bez rozwiązania ?