Jak mozna to wymnozyc, musze to rozpisac a nie mam pojecia jak sie za to zabrac.
\(\displaystyle{ sin ^{2}(2x) \cdot cos ^{3}(3x)}\)
Dziekuje za kazda pomoc
Funckja trygonometryczna przeobrazic funkcje
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Funckja trygonometryczna przeobrazic funkcje
Może by zastosować jakieś wzory redukcyjne, nie?
\(\displaystyle{ \sin\left(2x\right)=2\sin x\cos x\\ \cos\left(3x\right)=4\cos^3x-3\cos x\\ \sin^2x+\cos^2x=1}\)
spróbuj coś wykombinować, w razie problemów pytaj.
\(\displaystyle{ \sin\left(2x\right)=2\sin x\cos x\\ \cos\left(3x\right)=4\cos^3x-3\cos x\\ \sin^2x+\cos^2x=1}\)
spróbuj coś wykombinować, w razie problemów pytaj.