Obliczenie wartości iloczynu sinusa i kosinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
arbiter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 gru 2009, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Obliczenie wartości iloczynu sinusa i kosinusa

Post autor: arbiter »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym oraz \(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \frac{17}{13}}\), oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha}\).
Ostatnio zmieniony 2 gru 2009, o 23:47 przez miki999, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie używaj Caps Locka. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
Tomasz Tkaczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 93 razy

Obliczenie wartości iloczynu sinusa i kosinusa

Post autor: Tomasz Tkaczyk »

\(\displaystyle{ \frac{289}{169}=(sin \alpha + cos \alpha)^{2} = sin^{2} \alpha + cos^{2} \alpha + 2cos \alpha sin \alpha = 1 + 2cos \alpha sin \alpha}\).

\(\displaystyle{ cos \alpha sin \alpha = \frac{\frac{289}{169} - 1}{2} = \frac{60}{169}}\).
ODPOWIEDZ