Tanges kontra ostrego. Sprawdzenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
AbiSh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 8 paź 2007, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Tanges kontra ostrego. Sprawdzenie

Post autor: AbiSh »

Oblicz tanges konta gamma(u mnie dziwnie na obrazku wygląda gamma)
Obrazek do zadania

Mój obrazek po przeróbkach


b=5+2
b=7

a=?
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2}_{1}=c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}= c ^{2} - b^{2}_{1}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}= \sqrt{13} ^{2} - 2 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}= 13-4}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=9}\)
a=3

\(\displaystyle{ tg gamma = \frac{a}{b}}\)
\(\displaystyle{ tg gamma = \frac{3}{7}}\)
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Tanges kontra ostrego. Sprawdzenie

Post autor: mx2 »

Jest ok.
AbiSh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 8 paź 2007, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Tanges kontra ostrego. Sprawdzenie

Post autor: AbiSh »

Które miałem wziąć bo nie czaje?
Czyli jest good czy nie ?
Bo powiem tak z matmy jestem noga i to że cokolwiek zrobiłem sam na podstawie podręcznika dziwi mnie.
ODPOWIEDZ