rozwiaż równania:)
a) \(\displaystyle{ x ^{3}}\) -2\(\displaystyle{ x ^{2}}\) - 9x + 18=0
b) 243\(\displaystyle{ x ^{2}}\) - 1 = 0
z góry dziekuje za pomoc:)
rozwiaz rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: goldap
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
rozwiaz rownania
\(\displaystyle{ x^3-2x^2-9x+18=0}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-2) - 9(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2-9)(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x+3)(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ x=3 \vee x=-3 \vee x=2}\)
\(\displaystyle{ 243x^2-1=0}\)
\(\displaystyle{ (9 \sqrt{3}x -1)(9 \sqrt{3}x -1)=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \sqrt{3} }{27} \vee x=-\frac{ \sqrt{3} }{27}}\)
\(\displaystyle{ x^2(x-2) - 9(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2-9)(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x+3)(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ x=3 \vee x=-3 \vee x=2}\)
\(\displaystyle{ 243x^2-1=0}\)
\(\displaystyle{ (9 \sqrt{3}x -1)(9 \sqrt{3}x -1)=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \sqrt{3} }{27} \vee x=-\frac{ \sqrt{3} }{27}}\)